Slijkerman Financiële Planning

Lid van:

FFP VOFP DSP

Uw Onafhankelijk Financieel Planner, Mediator & Echtscheidingsbemiddelaar

De gevaren van de doe-het-zelf-scheiding (bijdrage Consumentenbond)

Elke week beantwoordt een financieel planner van de VOFP (Vereniging van Onafhankelijke Financieel Planners) een vraag van een lezer van de Geldgids van de Consumentenbond. Deze week is het mijn beurt om een vraag te beantwoorden. Deze vraag luidde als volgt.

Mijn vrouw en ik gaan scheiden. Op internet zien wij echter, door de enorme hoeveelheid informatie, door de bomen het bos niet meer. Daarnaast is er veel aanbod in soorten echtscheidingsbemiddeling. Waar moeten we op letten bij het zoeken van de juiste adviseur?

Tientallen jaren geleden was het afhandelen van echtscheidingen uitsluitend het werk van een advocaat. Sinds de jaren negentig heeft mediation als methode voor  echtscheidingsbemiddeling aan populariteit gewonnen.

De laatste tien jaar is hier een keur aan adviseurs bijgekomen. Omdat het beroep niet beschermd is kan iedereen zich mediator noemen. Uit onderzoek is gebleken dat een echtscheiding voornamelijk over geld gaat. Dit staat in schril contrast tot veel convenanten waarin in toenemende mate een fiscale disclaimer staat opgenomen, dat wil zeggen dat de mediator niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor eventuele nadelige financiële/fiscale gevolgen.

Er zijn ook advocaten die online convenantmodellen ter beschikking stellen. De advocaat geeft hierbij géén advies. Hij dient uitsluitend het verzoekschrift tot echtscheiding in. Deze methode is ook niet zonder gevaar, immers bent u hiermee zelf verantwoordelijk voor financiële en juridische juistheid van uw convenant.

Tot slot. Het adequaat afhandelen van een echtscheiding kost tijd en dus geld. Achteraf blijkt goedkoop niet zelden duurkoop te zijn omdat zaken fiscaal of financieel toch anders uitpakken.

Wilt u meer lezen? Klik hier voor alle bijdragen in de vaste rubriek van de VOFP op de website van de Consumentenbond.