Slijkerman Financiële Planning

Lid van:

FFP VOFP DSP

Uw Onafhankelijk Financieel Planner, Mediator & Echtscheidingsbemiddelaar

De gevaren van de doe-het-zelf-scheiding

Een vraag uit de dagelijkse praktijk van de Scheidingsplanner:
Mijn vrouw en ik gaan scheiden. Op internet zien wij echter, door de enorme hoeveelheid informatie, door de bomen het bos niet meer. Daarnaast is er veel aanbod in soorten echtscheidingsbemiddeling, er zijn bijvoorbeeld bemiddelaars die voor slechts 700 à 800 euro de hele echtscheiding regelen. Waar moeten we op letten bij het uitzoeken van de juiste adviseur?

Tientallen jaren geleden was het afhandelen van echtscheidingen uitsluitend het werk van een familierecht advocaat. Sinds de jaren negentig heeft mediation als methode voor echtscheidingsbemiddeling aan populariteit gewonnen. Enerzijds omdat het voeren van juridische procedures vaak gaat over het verdedigen van standpunten en in mindere mate over de gemeenschappelijke belangen van partijen en anderzijds omdat deze procedures tijdrovend en kostbaar zijn.

De laatste tien jaar is hier een keur aan adviseurs bijgekomen. Omdat het beroep niet beschermd is kan en mag iedereen zich mediator of echtscheidingsbemiddelaar noemen. Een echtscheiding is financieel complex. Uit onderzoek is gebleken dat een echtscheiding voornamelijk over geld gaat. Op dit punt hebben consumenten vaak behoefte aan advies en begeleiding. Dit staat in schril contrast tot veel convenanten die ik onder ogen krijg waarin in toenemende mate een fiscale disclaimer staat opgenomen, dat wil zeggen dat de mediator niet aansprakelijk of verantwoordelijk kan worden gehouden voor eventuele nadelige financiële of fiscale gevolgen. Let dus goed op de achtergrond en werkervaring van uw adviseur!

Er zijn ook advocaten die online diverse convenantmodellen ter beschikking stellen die u vervolgens zelf kunt invullen. De advocaat/bemiddelaar geeft géén advies en dient uitsluitend het verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank. Deze methode is derhalve ook niet zonder gevaar, u bent immers zelf verantwoordelijk voor de inhoud en financiële en juridische juistheid van het convenant.

Tot slot. Het adequaat afhandelen van een echtscheiding kost tijd en dus geld. Achteraf blijkt goedkoop niet zelden duurkoop te zijn omdat zaken fiscaal of financieel toch anders uitpakken. Uw convenant komt immers pas uit de kast als er discussie ontstaat over de interpretatie hiervan.

De Scheidingsplanner is gespecialiseerd in de financiële afhandeling en begeleiding van (echt)scheidingen. Heeft u ook een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Stuur dan een e-mail naar hoorn@scheidingsplanner.nl of bel tijdens kantooruren naar 0229-71 42 52.